stuff we drool about

Kartasan House

Designed by Atelier Vens Vanbelle, this unique house in Ghent, Belgium, uses a 12 meter high oak tree trunk as a central structural column for its pentagonal plan. The owners, a musician and a painter, acquired this old building consisting of two floors and an attic, plus a courtyard separated from the street by a wall. The inner structure of the house was in a poor condition and the rooms were too small, so it was decided to keep only the facade and build a complete new structure in the house. Using a oak tree trunk as the backbone of the home, the architects built a series of mezzanine floors that revolve around the trunk to form a pentagonal plane. The open rooms connect to form a spiral staircase that rises through the house, room by room. The architects designed the layout so that the higher the room, the more intimate the function. The ground floor is used as a studio for art and music, the living areas are tucked into the upper levels, and the bedroom and bathroom are located at the top in the attic.



kartasan-house-2.jpg | Image

kartasan-house-3.jpg | Image

kartasan-house-4.jpg | Image

kartasan-house-5.jpg | Image

kartasan-house-6.jpg

kartasan-house-7.jpg

kartasan-house-8.jpg

kartasan-house-9.jpg

kartasan-house-10.jpg

kartasan-house-11.jpg

kartasan-house-12.jpg

kartasan-house-13.jpg

kartasan-house-14.jpg

Taylor Stitch
Briston watches
Huckberry Interior
EL MIRADOR HOUSE | Image

EL MIRADOR HOUSE

Developed by CC Arquitectos, the spectacular El Mirador House in Mexico is a recreational space that seeks to maximize the location and orientation of the site to provide the user with a significant view of the beautiful lake in the region. It was designed based on respecting the forest where it is located, anchored to its topography and reducing its constructive impact. The beautiful interior is finished with neutral-toned textiles and tarnished metal fittings that...
read more
THE LIVING CUBE | Image

THE LIVING CUBE

One for the DIY lovers. The Living Cube is a homemade project by Till Konneker. After moving into a small apartment studio without storage room, Till decided to build a minimalist cube design with a shelf for his vinyl collection, his TV, clothes and shoes.  It also features a guest bed on the top, and, open up the cube to find plenty of storage space. How cool is that? via...
read more
SANTORINI CAVE HOUSE | Image

SANTORINI CAVE HOUSE

This spectacular holiday house on the island of Santorini, Greece, is perched high on a steep hillside away from the surging tourist crowds, and has a mind-blowing view of the Aegean Sea and the volcanic landscape. Dug entirely into the volcanic rock without any foundations, the minimalist retreat designed by Kapsimalis Architects, consists of a living room, a dining area, a kitchen, a main bedroom and two bathrooms oriented towards to the view. The use of sliding, ...
read more